Karczma w Straconce

Wesela

Tło

Wesela w Karczmie

Życie każdego człowieka polega na znalezieniu drugiej połówki, wiele osób zakochuje się przez przypadek, a inni znają się od lat i dopiero po jakimś czasie czują, że to, co jest między nimi to miłość. Podjęcie decyzji, z kim spędzimy resztę życia nie należy do najłatwiejszych, choć dla niektórych osób bywa to oczywiste. Przez pierwszych kilka lat ludzie najpierw się poznają, chcą się upewnić, że „to jest to”, a inni od razu się pobierają, bez zastanowienia. Oświadczenie przed Bogiem, iż „ będę Ci wierna/wierny aż do śmierci” to pierwsza część ceremonii, później przychodzi czas na wesele. Przy planowaniu wesela Bielsko nie ma dużo zmartwień, dlatego, że firma oferują bezcenną pomoc, każdy szczegół jest bardzo dobrze dopracowany i nie pojawiają się niechciane niespodzianki. Organizację rozpoczyna się od wyboru sali, w zależności na ile osób ma być przyjęcie weselne to taka będzie duża, zawsze można zaadoptować dwa piętra. Jedno będzie służyć do tańczenia i zabaw, a na drugim piętrze będą podawane posiłki. Wystrój sali jest typowo góralski, cała restauracja Bielsko jest zrobiona z drewnianych bali, bardzo stylowo i przyjemnie. Jeżeli klientom przeszkadza to, że sala jest zrobiona na styl góralski i chcieliby na przykład, aby było więcej innych kolorów to zawsze istnieje możliwość dokonania zmian. Wtedy dokładana jest dekoracja, którą wybiorą sobie Państwo Młodzi. Przeważnie jest do wyboru kilka wariantów wystroju, są to białe lub kremowe obrusy z dodatkami w różnych kolorach i kwiatami takimi jak sobie klient zażyczy. Przy kwiatach bardzo polecane są różne chińskie w wysokich flakonach lub margaretki w wazonach w kształcie kuli. Do tego proponowane są żółte, zielone bądź czerwone kolory materiałów, z których zrobione są kokardy, serwetki i wstążki. Pokrowce na krzesła są w tym samym kolorze, co obrusy, a kokardy w tym samym, co inne dodatki. Przy zielonych dekoracjach bardzo ładnie pasują świece w kolorze żółto-kremowym, do tego srebrne lub złote świeczniki. Do każdej butelki przywiązywana jest cienka, świecąca wstążeczka, albo zawieszka, na której napisane są podziękowania dla gości za przybycie w ten jakże bardzo ważny dzień i dzielenie radości z Parą Młodą. Nad stołami ładnie i elegancko wyglądają przywieszone kule z sztucznych róż, można to zastosować zamiast żywych kwiatów na stolach. Ozdobami na krzesła mogą być kokardy lub spięte róże w różnych kolorach. Do lamp można przypiąć białe balony we wzorki, a do tego wstążki. Każdy z gości powinien mieć skromny kotylion, a rodzice Państwa Młodych bardziej bogaty w ozdoby. Dobrym pomysłem na uwiecznienie tego pięknego dnia jest księgo gości, stanowi ona bardzo dobre uwiecznienie uroczystości. Dzięki niej goście będą mogli podzielić się swoimi refleksjami i złożyć życzenia, miejsce na taką księgę w karczmie Bielsko znajduje się w specjalnym miejscu. Bardzo ładnym dodatkiem to tego jest biały stojaczek z długopisem. Po przyjściu nowożeńców witani są oni chlebem i solą, jest to tradycja w naszym regionie. Przy wejściu można postawić planszę weselną z napisem „Szczęść Boże Młodej Parze”. Wesele Bielsko rozpoczyna się od wzniesienia toastu i pierwszego tańca Pary Młodej w trakcie, którego balony albo płatki róż są zrzucane na Parę Młodą. Karczma jest bardzo popularna i często wybierana przez potencjalnych klientów, ze względu na to, że cechuje się niską ceną w porównaniu do jakości oferowanych usług. Znajduje się ona w górach, a dokładnie Beskidach, gdzie bardzo popularne stały się karczmy robione z drewnianych bali, to zazwyczaj kojarzy się z dużą ilością przepysznego jedzenia, gdzie klient nawet ten nie najbogatszy za małe pieniądze może dobrze i smacznie zjeść. Menu weselne różni się od standardowego, tym, że w nim znajdują się w nim dania główne, desery, zimna płyta i to wszystko liczone jest od osoby. W skład każdego menu wchodzi dodatkowo powitanie nowożeńców chlebem i solą oraz toast wzniesiony winem musującym. Do posiłków należy dokupić napoje alkoholowe i bezalkoholowe, wtedy podawane są one bez ograniczeń. Pierwsze menu weselne składa się z domowego rosołu z ciastem naleśnikowym, danie główne to trzy gatunki mięs do wyboru przez gości, czyli pieczony filet z indyka faszerowany cielęciną, panierowany kotlet schabowy lub delikatna pieczeń wołowa. Te mięsa podawane są na jednej tacy, przypadającej na jeden stół. Do tego można dobrać sobie ziemniaki gotowane lub opiekane albo purée, a także frytki oraz kluski śląskie. Z sałatek podawane są biała i czerwona kapusta, buraczki oraz surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu. Do mięs podawane są sosy grzybowy, serowy lub pieczeniowy. Po głównym daniu przychodzi czas na tańce i zabawy. Muzyka grana może być na żywo lub przez dee jay'a. Jeżeli ktoś urządza wesele Bielsko na styl góralski to jest preferowana muzyka góralska grana żywo, przez prawdziwych górali. Wtedy goście, szczególnie Ci starsi bardzo dobrze się bawią, do tego organizowane są zabawy i konkursy. Oczywiście, dla lepszej zabawy gości wódka już od początku swoi na stołach, i polewana jest przez starostę. W trakcie tego wprowadzany na salę jest tort. Pierwszy kawałek kroją Panna i Pan Młodzi. Tort zamawiany jest w cukierni, oczywiście na życzenie klienta restauracja Bielsko jest stanie polecić dobrego cukiernika, lub sama zamówić tort, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Dobrze, aby tort nie był zbyt słodki, dlatego że nie wszyscy takie lubią. Dobrym rozwiązaniem jest przełamanie smaku słodkiego tortu jakimś kwaśnym dodatkiem, w postaci polewy lub masy. Tort powinien być dwa lub trój piętrowy na szczycie, którego znajdować się będą figurki nowożeńców lub dowolna figurka na przykład w kształcie serca. Kolejnym etapem jest zimna płyta, z której mogą skorzystać najwięksi głodomorzy i reszta gości. Na osobnym stole znajdują się deska mięs pieczonych, deska wędlin swojskich, serów to podawane jest z krakersami, winogronami i orzechami. W półmisku znajda Państwo sałatkę jarzynową. Mięsa pieczone to karczek i polędwiczka, a sery to przepyszne serki bacy, ser pleśniowy, żółty i feta. Na kolację koło godziny dwudziestej pierwszej podawana jest kolacja, inaczej nazywana daniem II, to typowo śląskie danie, czyli rolada wołowa podawana z kluskami śląskimi i modrą kapustą na ciepło. Podczas podawania tego dania zmieniana jest zima płyta. Na niej tym razem znajdą się roladki z szynki nadziewane musem chrzanowym w galarecie i śledź na sałacie w sosie śmietanowym. Danie trzecie podawane jest około godziny 24.00 jest to pierś z kurczaka w towarzystwie zapiekanych jabłek w sosie śmietanowym, podawane z ryżem. Jest to idealne danie na ta porę dnia. Na ukoronowanie całej nocy dobrej zabawy podawane jest danie czwarte w postaci barszczu z krokietem mięsnym. Na stole ciągle podawane jest ciasto, ciasteczka i owoce. Wszystkie wesela bielskie wyglądają tak samo, schemat imprezy wszędzie jest taki sam, ale klimat zależy tylko i wyłącznie od miejsca, w którym Para Młoda zdecyduje się zrobić przyjęcie. Jedzenie również jest ważne, musi być smaczne i odpowiadać wszystkim gościom, dlatego do wyboru jest jeszcze kilka menu. Drugie manu od pierwszego różni się tym, że rodzaje mięs podawanych w daniu głównym są nieco inne, są to kotlet drobiowy de volaille, kotlet schabowy panierowany, delikatna pieczeń wołowa. Danie numer dwa to pieczona w całości szynka wieprzowa, która jest krojona przy gościach, a podawana jest z kapustą zasmażaną i ziemniakami. Trzecie danie to gulasz wieprz-owo - wołowy, do którego dawany jest świeży wiejski chleb. To menu jest droższe od pierwszego. Jeszcze droższym menu jest numer trzy, gdzie dodatkowo przed głównym daniem podawana jest przystawka w postaci plastrów cielęcych z sosem z tuńczyka. Danie główne składa się z roladek w trzech różnych rodzajach, tradycyjna śląska, panierowana drobiowa, która jest nadziewana serem oraz roladka z polędwiczki wieprzowej ze śliwką kalifornijską i marynowanymi pieczarkami. Dodatki do dania głównego są takie same jak przy wcześniejszych menu. Danie numer dwa to polędwiczka wieprzowa nadziewana serem w sosie miodowo-czosnkowym. Danie trzecie to aromatyczny paprykarz cielęcy podany w chlebie. Menu numer cztery oferuje najwyższej klasy jedzenie, w daniu głównym znajduje się kacze udko z kaparami w sosie pomarańczowym. Do wyboru też mamy dziczyznę, czyli roladki z jelenia faszerowane borowikami w winnym sosie. Dla tradycjonalistów również coś się znajdzie, czyli schab rolowany ze szpinakiem w sosie serowym. A po daniu głównym podawany jest deser, w postaci przepysznych lodów waniliowych z gorącymi malinami. To menu jest najdroższe, ze względu na wyższy koszt przy zakupie mięs i lodów. Na życzenie klientów istnieje dopasowanie jadłospisu według własnych potrzeb, na przykład ze względu na to, że ktoś jest chory lub jest wegetarianinem można wymienić lub domówić dania specjalne. Wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Wesele Bielsko przeważnie kończy się około godziny trzeciej lub czwartej nad ranem, jeżeli goście dobrze się bawią trwa ono dłużej. Karczma znajduje się w pięknej scenerii, nie jest daleko od centrum, więc zawsze można iść gdzieś zrobić zdjęcia weselne. Nie zajmie to zbyt dużo czasu i można dzięki temu szybko wracać do gości weselnych. W pomieszczeniu również można robić zdjęcia ślubne, do dyspozycji jest fortepian i kominek, które nadają romantyczny klimat. W zimie zawsze można zorganizować kulig, dzięki któremu fotografie wychodzą wyjątkowo pięknie. To, w jakiej scenerii nowożeńcy będą chcieli mieć robione zdjęcia zależy tylko od nich. Robienie zdjęć na miejscu jest dobrym rozwiązaniem z tego względu, iż można zrobić fotografie rodzinne. Panna Młoda z mamą i tatą, Pan Młody ze swoimi rodzicami. Następnie wszyscy razem i później nowożeńcy z przyjaciółmi. Wszyscy są na miejscu i nie ma konieczności przerywania przyjęcia. Wesela bielskie to jedna z najbardziej udanych i beztroskich przyjęć, jakie znajdą Państwo w ofercie. Organizatorzy bardzo dobrze poradzą sobie z stworzeniem najwspanialszego przyjęcia weselnego. Kucharze przygotują wyśmienite posiłki, które nie zawiodą nawet tych najbardziej wymagających smakoszy.