Jest wiele okazji w ciągu roku, małych i dużych do spotkania w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych: urodziny, imieniny, rocznice, jubileusze, chrzciny, komunie, święta. Każde z nich wymaga odpowiedniej oprawy i dobrego jedzenia. Karczma w Straconce poleca swoje usługi w zakresie cateringu na każdą imprezę: wspaniała kuchnia, doświadczeni kelnerzy, zastawa - wszystko to sprawi, że każde z przyjęć będzie udane i niezapomniane. Jesteśmy także przygotowani na zorganizowanie każdej imprezy w Państwa firmie lub innym wyznaczonym miejscu oraz catering podczas szkoleń, spotkań biznesowych i innych ważnych wydarzeń firmowych i prywatnych.
Organizując różnego rodzaju imprezy, jak na przykład urodziny, imieniny, przyjęcia, na którym coś chcemy uczcić i jest ono na kilkadziesiąt gości, warto pomyśleć o cateringu. Sami nie jesteśmy w stanie przyrządzić dań dla pięćdziesięciu gości, natomiast kucharze z restauracji potrafią sobie z tym poradzić. Firma oferuje menu dla nawet najbardziej wymagających klientów. Do wyboru są potrawy z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, jagnięciny, a także ryb. Na przystawki podawane są koktajl z raków, borowiki w śmietanie i łosoś w sosie serowym. Jednak każdy Polak preferuje tradycyjną kuchnie polską, dlatego w menu naszego cateringu zawsze można znaleźć rosół z kury do wyboru z ryżem, cienkim makaronem nitki z wkładką, czyli marchewką i łabędziem z ciasta dla dekoracji. Dla mniej wymagających znajdzie się pomidorówka, ogórkowa, żurek z jajkiem i kiełbasa a także gulaszowa. Na drugie danie podaje się jak w każdej tradycyjnej kuchni, kotleta panierowanego lub w cieście z ziemniaczkami bywa też, że ze smażonymi, a do tego buraczki, surówka lub mizeria. Taki katering jest też popularny na komuniach czy chrztach, gdy rodzice nie mają czasu na takie duże przygotowania.
Na życzenie klienta zawsze istnieje możliwość zorganizowania obsługi, kelnerów i kucharzy na miejscu, którzy na przykład w bardzo efektowny sposób będą grillować świnię i później kroić ją na miejscu. To jest rzecz jasna dodatkowo płatna usługa. Jak wyżej już zostało wspomniane komunie, chrzciny i śluby korzystają z tego rodzaju usług, ale nie tylko. Wszelakie imprezy firmowe organizowane dla większej ilości pracowników i ich rodzin. Wiadomo, że na takiej imprezie nie wystarczy piwo i inne alkohole, konieczne jest też, aby dobrze zjeść.
Dużo firm życzy sobie, aby podczas imprezy integracyjnej było wielkie grillowanie lub pieczenie kiełbasek przy dużym ognisku. W takim wypadku mięso jest tylko przyprawiane, a kucharze na miejscu zajmują się grillowaniem, opiekaniem i smażeniem steków, kiełbasek, szaszłyków i innych potraw. Firma kateringowa Bielsko przeważnie obsługuje wykwintne przyjęcia, na których podawane są wyszukane dania i zakąski. Z owoców wykonane są nietypowe kształty zwierząt, kwiatów i stanowią one pewnego rodzaju ozdobę na stole. Na większości przyjęć góruje stół szwedzki, czyli taki, na którym jest pełno przepysznych zakąsek i można brać z niego ile się chce. Obok są ustawione talerze i sztućce tak, aby nikt nie jadł palcami. Kelner chodzi pomiędzy gośćmi częstując ich winem lub szampanem.
Menu wielkanocne to wyjątkowe dania, które sprawią, że klienci będą czuli się jak by jedli u babci. Posiłek zaczyna się od żurku z białą kiełbasą i jajkiem, później przychodzi czas na kaczkę z jabłkami, na stole szwedzkim przygotowana zostaje deska z mięsami pieczonymi. Do wybory są też rożnego rodzaju pasztety i szynka wieprzowa gotowana lub pieczona z sosem chrzanowym. Co to by było za menu wielkanocne w którym brakuje jajek. Oczywiście jajka podawane są na różne sposoby na przykład w majonezie albo faszerowane lub też z kawiorem. Stół zdobić też będzie sałatka jajeczna, ćwikła i klopsy z jajkiem. Ciastem będzie mazurek jak u większości Polaków w to Święto oraz babeczka wielkanocna. Ozdoby na stole będą w kolorze zielonym i żółtym, a obrus będzie biały. Do tego na stole powitają nas kurczątka, zajączki i baranki.
Katering Bielsko zapewni również dania na taką okazję jak Wigilia firmowa. Wtedy powinno być dwanaście dań, a na stole szwedzkim będzie nawet więcej. Podstawą na Wigilii jest ryba, jak nakazuje tradycja polska jest to karp. Dla wybrednych są trzy rodzaje tej rybki, czyli karp smażony, w galarecie, a także po żydowsku. Ci, którzy nie lubią ryb z ościami proponowany jest śledź w oleju, w śmietanie albo po kaszubsku. Z zup zawsze dostępny jest barszcz czerwony i grzybowa, do tego uszka lub pierogi. Na przekąskę zawsze jest sałatka śledziowa i jarzynowa, grzyby w cieście, a do tego wszystkiego dla lubiących kapustę podawana jest kapustka z grochem albo z grzybami. Ciasta standardowe to sernik, makowiec i racuchy z makiem. Picia też nie może zabraknąć, dlatego jest kompot z suszonych śliwek.
Pikniki są chętnie urządzane w szkołach i przez firmy, jest to modna forma wypoczynku. Dla większej ilości osób jest przygotowywane przez naszą firmę specjalne menu na tę okazję. W skład menu wchodzą kiełbaski, kaszanka i karkówka, to oczywiście na miejscu musi być grillowane. Do tego można tez dodać skrzydełka drobiowe w sosie miodowym z przyprawami. Szaszłyki składają się z plasterków mięsa drobiowego, papryki, boczku, cebuli i pieczarek. Wcześniej są one mieszane z oliwą papryką, solą i ziołami prowansalskimi. Do żaru wrzuca się umyte ziemniaki, po czym podaje się je z masłem i solą w mundurkach. Osobno można grillować warzywa i pieczywo. Z sosów do wyboru jest czosnkowy, ketchup, chrzanowy, musztardowy i tzatzyki. Dla prawdziwych piknikowych mężczyzn i żołnierzy jest inny wariant menu, w których znajdziecie Państwo grochóweczkę, polędwiczki wieprzowe, kiełbaskę i kaszkę wiejską. Są robione w bardzo nietypowy sposób, czyli w miodzie, pyszny ser pleśniowy camembert jest grillowany, a sałata nazywa się bardzo nietypowo, bo caprese.
Podobnie jak w poprzednim menu są ziemniaczki rzucane w ognisko z masełkiem lub twarożkiem z przyprawami i czosnkiem. Świeży wiejski chlebek jest podawany ze smalcem. Ogórki są małosolne i kiszone, to należy do prawdziwych rarytasów kuchni polskiej, zawsze są rozchwytywane na imprezach. Na życzenie klienta może być jeszcze podawany pieczony indyk albo prosiak.
Na przyjęcia dla dzieci, jakieś urodzin-ki czy dzień dziecka nie polecamy iść do McDonalda czy innego fast foodu, lepiej zrobić coś z w domu, a katering Bielsko dowiezie na miejsce wszystko, czego klient będzie potrzebował. Jest kilka dań, jakie są polecane dla dzieci. Z dań głównych to na pewno pierś z kurczaka w chrupkach lub sezamie, naleśniki z owocami lub hot-dogi. Jako przystawkę do tego proponowana jest surówka z marchewki i jabłka oraz ryż. Bardzo dobrą zagrychą są kolorowe kanapeczki rozchwytywane przez każdego dzieciaka. Jak to na każdej imprezie dla dzieci nie może zabraknąć deserów, są to przede wszystkich lody podawane w kolorowych półmiskach zrobione w różnych interesujących kształtach. Zawsze jest jakaś alternatywa, restauracja Bielsko na życzenie klientów może przygotować galaretki, babeczki, zdrowe desery z jogurtu naturalnego, mniej zdrowe chipsy i chrupki, cukierki, paluszki i lizaki. Za przystrojenie pomieszczenia odpowiedzialny jest dekorator, którego można wynająć. Dzieciom podoba się jak mają, co robić, czyli najlepiej jest zorganizować plac zabaw lub śmiesznego klauna, który zrobi zabawne i ciekawe przedstawienie.